فروردین
۲۴
۱۴۰۰

دانلود مقاله بررسی تاثير عوامل مديريتی بر صفات اقتصادی گله های مرغ مادر گوشتی

با دقت نظر در توان توليدي سويه هاي مرغ مادر گوشتی، ارائه شده توسط شركت هاي اصلاح نژاد بدون شك محسوس بودن تفاوت در خصوص عملكرد توليدي گله های مرغ مادر گوشتي در مزارع مرغ مادر گوشتی و توان توليدي اعلام شده توسط شركت هاي اصلاح نژاد كننده قابل تأمل… پیشنهاد می کنیم ادامه این مطلب مفید و ارزشمند را در مقاله بررسی تاثير عوامل مديريتی بر صفات اقتصادی گله های مرغ مادر گوشتی دنبال نمایید. این فایل شامل ۲۳۵ صفحه و در قالب word ارائه شده است.

مقاله بررسی تاثير عوامل مديريتی بر صفات اقتصادی گله های مرغ مادر گوشتی

مشخصات فایل بررسی تاثير عوامل مديريتی بر صفات اقتصادی گله های مرغ مادر گوشتی

عنوان: بررسی تاثير عوامل مديريتی بر صفات اقتصادی گله های مرغ مادر گوشتی
فرمت فایل : word (قابل ویرایش)
تعداد صفحات : ۲۳۵
حجم فایل : ۲۳۶ کیلوبایت

بخشی از  مقاله بررسی تاثير عوامل مديريتی بر صفات اقتصادی گله های مرغ مادر گوشتی را در ادامه مشاهده خواهید نمود.

 

۱-۲- فرضيات:

۱-۲-۱- ميزان توليد سرانه جوجه گوشتی به ازاي هر مرغ مادر گوشتی در كليه سويه هاي مرغ مادر گوشتی موجود در كشور پايين تر از استانداردهاي اعلام شده توسط شركت هاي اصلاح نژاد مي باشد.

۱-۲-۲- ميزان خوراک مصرفي و به طبع آن انرژي قابل سوخت و ساز و پروتئين خام و آمينو اسيدها و عناصر معدني و ويتامين مصرفي متناسب با تعداد توليد سرانه جوجه گوشتی به ازاي هر مرغ مادر گوشتی نمي باشد.

۱-۲-۳- در اختصاص خوارک مصرفي و تأمين مواد مغذي از معيارهاي جديد استفاده نمي شود كه با توجه به پيشرفت ژنتيكي حاصله در گله هاي مرغ مادر گوشتی و تغيير در نيازمندیهاي تغذيه اي امري لازم و حياتي است.

۱-۲-۴- با توجه به تأثير عوامل محيطي در ظهور توان ژنتيكي، اين تأثير در مزارع مرغ مادر گوشتی ناديده گرفته شده است.

۱-۲-۵- عملکرد تولیدی گله های مرغ مادر گوشتی (تولید سرانه جوجه)، متأثر از کیفیت شیمیایی آب مصرفی مزارع مرغ مادر گوشتی است.

فصل دوم: بررسي منابع

تاريخچه صنعتي شدن مرغ در دنيا و ايران:

بررسي تاريخچه اهلي شدن مرغ نشان مي دهد كه مرغها اولين بار در شش هزار سال قبل از ميلاد از مرغ جنگلي قرمز گالوس گالوس[۱] در آسياي جنوب شرقي اهلي و در همان زمان به چين و سپس از طريق كره (حدود سه هزار سال قبل از ميلاد) به ژاپن برده شد، سپس از طريق چين و روسيه به اروپا برده شد. تا اوائل قرن گذشته ميلادي اكثراً مرغ بصورت زينتي و يا براي جوجه در آوري و مسابقه پرورش داده مي شد و همزمان با اين نوع استفاده از نيمه قرن نوزدهم ميلادي، نگرش علمي به اهميت
تغذيه اي محصولات مرغ شروع شد(۲۲). نژادهاي موجود در دنيا تا پيش از سال ۱۸۵۰ ميلادي دوركينگ[۲]، كوشين[۳]، برهمن[۴]، در آسيا و قرقاول[۵] برس،[۶]كوكرد مالينز[۷]، نورت هلندبلو[۸]، كورنيش[۹]در اروپا بود. اما از سال ۱۸۶۹ ايجاد و استاندارد كردن نژادهاي متعدد مرغ شروع گرديد و هم اكنون متجاور از ۱۰۰ نژاد مرغ اهلي در دنيا شناخته شده است. حدود ۱۰۰۰ سال قبل از ميلاد همراه با مهاجرت اقوام آريايي به فلات ايران مرغ نيز وارد ايران شد و اقوام ساكن اين فلات از آن بهره برداري كردند. تا سال ۱۳۳۲ پرورش مرغ در ايران به صورت روستايي صورت مي گرفت و هر خانوار روستايي تعداد محدودي مرغ و خروس و يا ساير طيور اهلي براي مصرف خود نگهداري مي كردند(۲۲).

تا قبل از سال ۱۳۳۳ پرورش طيور در ايران بصورت كاملاً سنتي در روستاها انجام مي گرفت و محصولات اندك آن نيز تكافوي نياز جامعه آنروز را مي نمود. در سال ۱۳۳۲ سازمان دامپروري كشور براي اولين بار اقدام به واردات ۶۰ هزار قطعه جوجه يكروزه از نژادهاي مختلف نمود و آن را در روستاهاي كشور توزيع نمود. چون مطالعات كارشناسي در اين بخش صورت نگرفته بود در اثر بيماري نيوكاسل و شيوع آن بين مزارع، تلفات شديدي به جوجه هاي مذكور و مرغهاي بومي كشور وارد شد. پس از امكان ساخت و توليد واكسن  نيوكاسل توسط مؤسسه رازي و وجود بازار مصرف براي محصولات طيور مجدداً واردات جوجه يكروزه قوت گرفت. در سال ۱۳۳۹ مؤسسه جوجه كشي نارمك با ظرفيت ۳/۲ ميليون تخم مرغ كار خود را شروع نمود، تخم مرغ مورد نياز اين مؤسسه از كشورهاي نظير فلسطين اشغالي، آمريكا، دانمارك و چين تهيه مي شد (۸).

در سال ۱۳۴۳ وزارت كشاورزي با كمك بخش خصوصي اقدام به واردات گله مرغ مادر گوشتی نمود، همچنين در سال ۱۳۵۴ كمپاني چند مليتي آربوراكرز امريكا اقدام به تأسيس مزرعه اي در ۳۵ كيلومتري قزوين به منظور نگهداري گله هاي لاين و توليد گله هاي مرغ اجداد و مادر و جوجه گوشتي نمود كه از اين طريق بازار مصرف گوشت مرغ ايران و كشورهاي حوزه خليج فارس را به خود اختصاص دهد. گله هاي لاين وارد شده متشكل از سه خط پدري VT -50M – 60M بود كه منشأ آنها از نژاد معروف كورنيش سفيد و قرمز بود و منشاء خط مادري آن از نژادهاي وايت پليموت راك و پليموت راك بود (۲۲).

در سال ۱۳۵۷ و ۱۳۶۳ واردات اجداد مادر گوشتي توسط شركت سهامي طيور كشور آغاز گرديد، به اين ترتيب امكان توليد مرغ مادر گوشتی در كشور فراهم شد و واحدهاي پرورش دهنده در اين زمينه شروع به فعاليت كردند. همچنين توليد جوجه گوشتی و نياز بازار باعث افزايش تعداد واحدهاي پرورش دهنده جوجه گوشتي گرديد. به اين ترتيب تعداد مرغداريهاي كشور از ۳۰۰ واحد تا قبل از سال ۱۳۵۷ به ۱۵۰۰۰ واحد در سال ۱۳۶۰ ارتقاء يافت (۸). روند توسعه اي در مزارع مرغ مادر گوشتي و مزارع پرورش دهنده جوجه گوشتي ادامه يافت و به اين ترتيب تعداد واحدهاي مرغ مادر گوشتي به ۱۸۳ واحد و واحدهاي پرورش دهنده جوجه گوشتي به ۱۵۷۸۲ واحد در سال ۱۳۷۸ رسيد (۸). در حال حاضر تعداد ۳۱۳ مؤسسه پرورش مرغ مادر به ظرفيت ۱۶٫۰۴۳٫۶۹۱ قطعه در كشور مجوز فعاليت دارند (۲۰).


تغذيه گله های مرغ مادر گوشتی:

سرعت زياد رشد و نمو در جوجه هاي گوشتي كه از مزاياي آن ها به شمار مي رود، براي پرورش دهندگان گله هاي مادر گوشتي مشكلاتي را ايجاد نموده است. افزايش سرعت رشد و توانايي توليد مثل داراي رابطه مستقيمي با يكديگر نيستند. بنابراين واضح است كه نمي توان گله هاي مرغ مادر گوشتی را آزاد گذاشت تا به حداكثر ظرفيت ژنتيكي (در خصوص وزن بدن) خود برسند. در جوجه هاي گوشتي با افزايش سن، ميزان مصرف خوراك و وزن نيز افزايش مي يابد. بنابراين بايد محروميت از خوراك را براي نيمچه هاي مادر گوشتي از سنين اوليه و يا با شدت بيشتري در سنين بالاتر اعمال نمود. برخلاف بيشتر انواع طيور احتياجات مطلق مرغ هاي مادر گوشتی تحت تأثير دو عامل ميزان محدوديت غذايي و خصوصيات مواد مغذی جيره قرار می گيرد. معيار ارزيابي تأثير برنامه تغذيه اي در درجه اول،‌ وزن بدن و يكنواختي وزن در دوره پرورش و
فراسنجه هاي توليد مثلي مرتبط با اين عوامل همچون توليد تخم مرغ و اندازه تخم مرغ در مرغ هاي مادر گوشتی بالغ است. انرژي قابل سوخت و ساز و پروتئين خام و آمينو اسيدها به همراه مواد معدني (كلسيم و فسفر) از مهمترين مواد مغذي در تغذيه مرغ مادر گوشتی مي باشند. انرژي قابل سوخت و ساز مهمترين ماده مغذي مي باشد كه بدون شك تأمين متعادل اين ماده مغذي متناسب با نياز پرنده دليل عملكرد مطلوب نسبت به عملكرد متوسط مي باشد. با وجود اينكه اوج توليد تخم مرغ در مرغ هاي مادر گوشتي پايين تر از سويه هاي تخمگذار تجاري است و علت آن نيز نياز نگهداري بالاتر در مرغ هاي مادر گوشتي است، از اين رو نياز مرغ های مادر گوشتی به انرژي قابل سوخت و ساز بيشتر است. عامل پيچيده كننده برنامه تغذيه اي مرغ هاي مادر گوشتي درجه حرارت محيط است چون درجه حرارت محيط اثر قابل توجهي بر انرژي مورد نياز نگهداري پرنده دارد. لذا مهمترين چالش متخصصين تغذيه و پرورش دهندگان  مرغ مادر گوشتی بهبود جيره های غذایی و برنامه هاي خوراك دهي در زمان اوج توليد و در مناطق بسيار گرم مي باشد (۱۰).

ليسون و سامرز[۱۰] (۱۹۹۲) – گزارش كردند بر اساس تحقيقات انجام گرفته در گله هاي مرغ مادر گوشتي علاوه بر انرژي و مواد مغذي عواملي مانند حجم جيره غذايي، درجه حرارت محيط، نژاد و سويه مرغ مادر گوشتی نيز از عوامل مؤثر بر مصرف خوراك مي باشند (۹۰).

اسكات[۱۱] و همكاران (۱۹۹۲) – اعلام كردند كه اگر انرژي قابل سوخت و ساز جيره غذایی مرغ هاي مادر گوشتی زياد باشد ممكن است در آب و هواي گرم كه انرژي مورد نياز براي نگهداري كم است، گله های مرغ مادر گوشتی خيلي چاق شوند، لذا در تغذيه مرغ مادر گوشتی مي بايد بين جيره پرانرژي كه در بافتها خصوصاً در هنگام رشد ايجاد  مشكل جدي كرده و جيره كم انرژي كه ميزان توليد را كاهش مي دهد و بلوغ جنسي و جسمي را قدري با تأخير مواجه مي نمايد تعادل مناسب برقرار گردد. بخش اعظم غذاي مصرفي مرغ مادر گوشتی براي توليد انرژي بكار مي رود و مصرف انرژي نيز تابع مكانيزم هاي مختلف داخلي است به نظر مي رسد. مقدار گلوكز خون بر مكانيزم هاي تنظيم كننده اشتها كه در هيپوتالاموس قرار دارد تأثير گذار باشد(۲).

در خصوص آمينو اسيدها اين وضعيت كمي پيچيده تر است زيرا بر خلاف اكثر كتابچه هاي راهنماي مديريتي سويه هاي تجاري مرغ مادر گوشتی كه براساس درصد خوراك، نياز آمينو اسيدها تعيين مي شود مقدار مورد نياز از آمينو اسيدها مي بايست براساس ميزان پروتئين خام و يا ميزان انرژي قابل سوخت و ساز جيره غذایی  بيان شود. در صورتيكه ميزان پروتئين خام جيره در حد طبيعي باشد مهمترين معيار مقدار نياز آمينو اسيدها به ازاء  هر واحد انرژي قابل سوخت و ساز است (۱۰).

 


۲-۱- تغذيه گله هاي مرغ مادر گوشتي در دوره رشد:

مرغ و خروس گله هاي مادر گوشتي را بدون توجه به نژاد آن ها بايد به نحوي پرورش داد كه بازدهي مطلوب خوراك به دست آيد، زيرا خوراك حدود ۶۰ درصد هزينه دوره پرورش نيمچه ها را شامل مي شود اما اين به آن معني نيست كه ارزانترين برنامه غذايي بايد براي پرورش نيمچه ها مورد استفاده قرار گيرد. زيرا چنين برنامه هاي بدون شك منجر به كاهش توليد گله مادرگوشتی خواهد شد. مصرف بهينه غذا به معني تغيير سرعت رشد جهت دستيابي به نيمچه هاي  با كيفيت خوب و با حداقل قيمت مي باشد. نيمچه هاي تجاري بايد در هنگام بلوغ وزن بهينه اي داشته باشند كه اين وزن براي بيشتر سويه ها در حدود ۲/۲ كيلوگرم در سن ۲۲ هفتگي است. بهترين توليد در گله هاي مرغ مادر گوشتي (صرف نظر از سويه آن ها)  با اندكي افزايش وزن در اين سن حاصل مي شود، افزايش وزن بيش از مقدار مذكور موجب مي گردد احتياجات نگهداري افزايش يابد و نهايتاً بازده غذايي كاهش مي يابد. علاوه بر اين گله دردوره توليد مواجه با اختلالات توليد مثلي و كاهش باروري خواهد شد، رسيدن به وزن مطلوب بر اساس توصيه هاي سويه مورد پرورش از راه هاي گوناگون امكان پذير است و اين امر در كاهش هزينه هاي دوره پرورش مؤثر مي باشد (۱۰).

۲-۱-۱- احتياجات انرژي جوجه هاي در حال رشد

از آن جا كه حيوان براي رفع احتياج انرژي مورد نياز خود غذا مي خورد، لذا انرژي مورد نياز آن ها نمي تواند به صورت مقدار مشخصي كيلوكالري به ازاي هر كيلو گرم جيره بيان شود، بلكه انرژي مورد نياز بايد بر حسب كيلو كالري از انرژي قابل سوخت و ساز مورد نياز هر حيوان در روز به منظور نيل به رشد و توليد مطلوب بيان شود. نياز انرژي جوجه خروس ها در مرحله رشد اندكي كمتر از جوجه مرغ ها مي باشد. احتياجات انرژي براي رشد سريعتر خروس از طريق كمتر بودن ذخيره چربي بدن خروس در مقايسه با مرغ جبران مي شود. انرژي رشد حدود ۵/۱ تا ۳ كيلو كالري براي هر گرم رشد است. اين مقدار به نسبت اضافه وزن چربي به پروتئين بستگي دارد (۳).

۲-۱-۲- احتياجات پروتئين جوجه هاي در حال رشد

پروتئين مورد نياز جوجه هاي در حال رشد مي تواند به سه دسته تقسيم شود:

۲-۱-۲-۱- پروتئين لازم براي رشد بافتها.

۲-۱-۲-۲- پروتئين لازم براي نگهداري بدن.

۲-۱-۲-۳- پروتئين لازم براي رشد پرها.

۲-۱-۲-۳-۱- رشد بافت: لاشه مرغ حدود ۱۸ درصد پروتئين دارد، لذا با ضرب افزايش وزن روزانه (بر حسب گرم) در ۱۸/۰ (درصد پروتئين بافتها) و (تقسيم آن بر ۶۱/۰ راندمان استفاده از پروتئين غذا) ، پروتئين لازم براي رشد بافت محاسبه مي شود.

۲-۱-۲-۳-۲-  نگهداري: مرغ روزانه حدود ۲۵۰ ميلي گرم نيتروژن با منشأ داخلي به ازاي هر كيلوگرم وزن بدن از دست
مي دهد. ضرب مقدار نيتروژن در عدد ۲۵/۶ نشان مي دهد كه مقدار پروتئين از دست رفته به ازاي هر كيلو گرم وزن بدن، ۱۶۰۰ ميلي گرم در روز است، بنابراين مقدار پروتئين جهت نگهداري با ضرب وزن بدن (بر حسب گرم) در ۰۰۱۶/۰ و تقسيم اين عدد بر ۶۱/۰ محاسبه مي شود (۳).

۲-۱-۲-۳-۳- رشد پر: در سه هفتگي ۴ درصد وزن بدن را پرها تشكيل مي دهد كه اين مقدار در هفته چهارم به ۷ درصد
مي رسد و بعد از آن نسبتاً ثابت باقي مي ماند. پر حدود ۸۲ درصد پروتئين دارد بنابراين با ضرب ۰۴/۰ يا ۰۷/۰ در ميزان رشد روزانه بدن (بر حسب گرم)، سپس ضرب اين عدد در ۸۲/۰ (درصد پروتئين پر) و تقسيم آن بر ۶۱/۰ مي توان مقدار پروتئين مورد نیاز جوجه هاي سویه های تخمگذار را محاسبه نمود(۳).

جان پورتسماد[۱۲] (۱۹۹۹) – بر اساس تحقيقات خود در گله هاي مرغ مادرگوشتي گزارش كرد اگر خروس ها مدت بيشتري با خوراک آغازين تغذيه شوند استخوان بندي آن ها بهتر شكل مي گيرد وطول ساق پاي آن ها افزايش مي يابد، خروس هایی كه ساق پاي بلندتري دارند نسبت به خروس هایی كه ساق پاي كوتاهتر دارند بهتر و آسان تر جفت گيري مي كنند. در خصوص تغذيه خروس هاي گله مادر گوشتی در دوره رشد، پرورش جداگانه خروس ها جهت كنترل بهتر رشد و نمو آن ها ترجيح داده
مي شود. خروس هاي گله های مادر گوشتی همانند جوجه هاي گوشتي به جيره هاي غذایی آغازين با پروتئين خام بالا و افزايش مدت زمان استفاده از جيره غذایی آغازين واكنش بيشتري نشان مي دهند ( ۱۰۹).

در شرايط مطلوب از جيره هاي غذایی متعادل با ۱۵ درصد پروتئين خام جهت تغذيه جوجه مرغ های مادر گوشتی در جیره غذایی آغازين استفاده مي شود، در نتيجه رشد اوليه آهسته تر شده و زمان شروع محدوديت غذایي به تأخير مي افتد، جوجه خروس ها را هم مي توان با چنين جيره هاي پرورش داد ولي به دليل پردر آوري اوليه ضعيف تر و رشد غير يكنواخت تر معمولاً استفاده از اين نوع جيره ها توصيه نمي شود، اين گونه مشكلات در طول زمان برطرف مي شود ولي پيشنهاد مي شود كه تغذيه جوجه خروس های گله های مادر گوشتی با جيره حاوي ۱۸ درصد پروتئين خام شروع شود(۱۰۵).

ویلسون[۱۳] و همکاران (۱۹۷۱)- تغذيه آزاد جوجه خروس هاي گله هاي مادر گوشتي در سنين ۷ تا ۲۱ هفتگي با جيره هاي غذايي حاوي ۴/۱۲ درصد پروتئين خام براي رشد دستگاه تناسلي و توانايي توليد مثلي آتي آن ها كافي بوده است (۱۳۹). بر طبق مطالعاتي كه با خروس هاي لگهورن سفيد انجام شده است، مصرف پروتئين خام كم در دوره رشد سبب كاهش وزن بدن و تأخير رشد بيضه ها گرديد (۱۳۹). جوجه خروس هاي گله هاي مادر گوشتي را مي توان پس از سن ۴ هفتگي بدون اين كه بر وزن نهايي و بلوغ جنسي و كيفيت اسپرم آن ها اثر منفي داشته باشد، به طور محدود با جيره هاي حاوي ۱۲ تا ۱۴ درصد پروتئين خام تغذيه نمود. تعداد بيشتري از خروسهاي گله هاي مادر گوشتي كه با جيره حاوي ۱۲ درصد پروتئين خام تغذيه شده بودند، نسبت به آن هايي كه سطوح پروتئين خام بالاتري را دريافت كرده بودند، تا سن ۵۳ هفتگي مني توليد كردند (در اين آزمايش نسبت آمينو اسيدها به پروتئين خام جيره ثابت بوده است) (۱۴۰).

لیسون و سامرز (۱۹۷۹)- نتايج گزارش شده از يك تحقيق در مرغ هاي مادر گوشتي تأثير منفي جيره هاي غذایی آغازين كه مقدار پروتئين خام يا آمینو اسید لیزین آن ها كم است مورد تأييد قرار مي دهد. بنابراين وزن بدن در زمان بلوغ كاهش يافته و اثر نامطلوبي بر توليد مرغ مادر گوشتی بالغ خواهد داشت (۹۳). بر طبق مطالعات كشاورز (۱۹۸۴) وليسون وسامرز (۱۹۸۹)- هنگامي كه كل سرانه پروتئين خام دريافتي تا سن ۱۴۰ روزگي كمتر از يك كيلوگرم باشد، در اغلب موارد ميزان رشد كاهش
مي يابد. به نظر مي رسد مصرف يك كيلوگرم پروتئين خام متعادل در دوره پرورش سبب حداكثر رشد شود (۱۰۵).

در اكثر شرايط آب و هوايي ميزان دريافت انرژي مي تواند يك عامل محدود كننده رشد نيمچه هاي تخمگذار باشد اما اگر فرض شود نيمچه با كمبود هيچ آمينو اسيدي مواجه نباشد و يك كيلوگرم پروتئين خام از يك روزگي تا ۲۰ هفتگي دريافت نمايد، ميزان رشد و نمو طي مدت فوق به شدت به ميزان دريافت انرژي بستگي خواهد داشت (۹۳). جان بريك[۱۴] استاد دانشگاه كاروليناي شمالي موضوع تازه اي را مطرح مي كند، وي براين عقيده است كه يك قطعه مرغ مادر گوشتی جدا از اين كه ازچه سويه يا نژاد تجاري باشد براي اينكه حداكثر توان بالقوه توليد مثلي خود را به ظهور برساند، بايستي از زمان جوجه ريزي تا سن ۲۰ هفتگي مقدار مشخصي پروتئين خام و انرژي قابل سوخت و ساز سرانه مصرف كند. او با توجه به نتايج تحقيقات خود در مرغ هاي مادر گوشتي تأمين ۲۳۰۰۰ كيلو كالري انرژي قابل سوخت و ساز و تأمين ۱۲۲۰گرم پروتئين خام در مدت ۱ تا ۲۰ هفته را جهت حصول توان بالقوه توليد مثلي لازم مي داند (۳۷).

پس از مرحله اوليه پرورش مرغ و خروس گله های مادر گوشتي وارد مرحله اي مي شوند كه سرعت رشد سريع از چشمگيرترين موارد آن مي باشد در اين مرحله است كه رشد ديناميك عضلات و رباطات صورت مي گيرد. در خروس
ارگان هاي جنسي از ۷۰ روزگي شروع به رشد مي كنند استرس يا انقطاع در ضمن اين مرحله بر رشد بيضه ها تأثير گذاشته و باروري خروس بالغ را كاهش مي دهد، در خصوص مرغ نيز شرايط به همين ترتيب است ارگان هاي جنسي (تخمدان) از ۷۰ روزگي شروع به رشد مي كنند، همچنين مرحله رشد در تكامل خروس بسيار مهم است در طي اين مرحله رشد سريع پا (شامل عضله، رباط و استخوان) صورت مي گيرد. هر گونه انحراف از نمودار رشد، مشكلات بعدي را در ماندگاري و عملكرد خروس هاي بالغ به دنبال خواهد داشت. بنابراين هدف از اين مرحله، رشد مناسب بدن در مرغ و خروس گله های مادر گوشتی و امكان دستيابي به يكنواختي وزن بدن در مرغ و خروس جهت آماده نمودن گله مادر گوشتی براي بلوغ جنسي
مي باشد. در ادامه و با هدف تحريك تكامل سيستم توليد مثل افزايش رشد صورت مي گيرد. سريع تر شدن رشد سبب افزايش وزن در اين مرحله مي گردد كه خود باعث افزايش سريع توليد هورمون هاي جنسي و رشد سريع
بيضه ها و تخمدان ها مي شود. هدف از آماده سازي مرغ مادر گوشتی در اين مرحله مقابله با چالش هاي فيزيولوژيك رسيدن به بلوغ جنسي و به حداقل رساندن تنوع در بلوغ جنسي جمعيت مرغ گله مي باشد. در مورد خروس گله های مادر گوشتی نيز هدف تضمين رشد بهينه فيزيكي خروس به طوري كه قادر به حفظ فعاليت جنسي خود در سطح بالا تا آخر دوره توليد باشد است. اين امر مستلزم به حداقل رساندن تنوع بلوغ جنسي در ميان خروس هاي گله های مادر گوشتی مي باشد. لذا بايد مرغ و خروس مادر گوشتی از سطح تغذيه و مديريتي مناسب برخوردار باشند از این رو بايد با توجه به هدف تداوم روند رشد در راستاي منحني تعيين شده جهت حصول يكنواختي و بلوغ جنسي هماهنگ مديريتي مناسب مابين مرغ و خروس اعمال نمود. در ضمن اگر خروس ها فضاي كافي در سطح آشیانه در اختيار نداشته باشند رفتار جنسي مناسب بوجود نخواهد آمد (۱۲).

ضمائم اصلي دستگاه توليد مثل شامل تخمدان و لوله تخم بر براي مرغ و بيضه ها براي خروس های گله های مادر گوشتی
مي باشد. در عين حال مغز و كبد و سيستم اسكلتي هم نقش بسزایی دارند. كاركرد مطلوب دستگاه توليد مثل در گرو انجام وظيفه هر يك از اين ارگان ها به عنوان بخشي از يك مجموعه در راستاي توليد تخم مرغ نطفه دار مي باشد. جهت پيشگيري از بروز مشكلات تحت تأثير عوامل محيطي به ويژه نور كه مي تواند روابط بين ارگان ها را متأثر سازد، ايفاي نقش يا ارتباط بين ارگان ها هنگام اثر گذاري عوامل محيطي ضروري مي باشد(۲).


۲-۱-۳- محدوديت خوراك:

با در نظر گرفتن وجود پتانسيل ژنتيكي رشد در گله هاي مادر گوشتی يكي از اقدامات در راستاي كنترل وزن گله، محدوديت خوراك دهي مي باشد. با توجه به اين كه سويه هاي مختلف داراي خصوصيات رشدي متفاوتي هستند، از این رو جهت كنترل وزن زمان شروع برنامه كنترل غذايي و محدوديت غذايي بايد قابل تغيير باشد(۱۰).

۲-۱-۳-۱- محدوديت كيفي خوراك

در اين روش با تعديل كيفيت مواد مغذي جيره سرعت رشد را محدود مي نمايند، استفاده از جيره هاي غذایی كه از لحاظ پروتئين خام يا يك ماده مغذي ضروري كمبود دارند رشد را محدود مي كنند و با تنظيم چنين جيره هاي  سرعت رشد را تا زمان بلوغ مي توان تنظيم نمود. در اكثر موارد اجراي  اين برنامه ها با موفقيت همراه نبوده اند چون تمام پرنده هاي موجود در يك گله مرغ مادر گوشتی احتياجات مشابهي ندارد. بنابراين در حالي كه ميانگين وزن گله با استفاده از محدوديت كيفي خوراك كنترل مي شود، اما يكنواختي وزن بدن گله مرغ مادر گوشتی خيلي پايين و اغلب ۳۰ تا ۴۰ درصد خواهد شد(۱۰).

۲-۱-۳-۲- محدوديت كمي خوراك

در اين روش معمولاً مواد مغذي جيره  براساس نيازهاي مرغ مادر گوشتی در مقاطع مختلف پرورش و توليد و براساس راهنماي مديريتي تنظيم مي گردد و تنها به لحاظ وزني مقدار خوراك داده شده كنترل  مي شود. در اين روش هم سعي در كاهش سرعت رشد و رسيدن به وزن مطلوب در زمان بلوغ از طريق محدود نمودن خوراك مد نظر مي باشد. در برنامه محدوديت كمي خوراك شيوه هاي مختلفي ممكن است اجرا گردد كه بستگي به سرعت رشد و ظرفيت ژنتيكي هر گله مرغ مادر گوشتی دارد(۱۰).

۲-۱-۳-۲-۱-  تغذيه هر روزه

براي بعضي از گله های مرغ مادر گوشتی تغذيه هر روزه توصيه مي شود، در برنامه تغذيه هر روزه پرنده ها سهم خوراك خود را در مدت ۴۵ دقيقه مصرف مي كنند لذا در اين نوع برنامه وجود فضاي كافي دانخوري ضروري است. اما مشكل تغذيه
هر روزه اين است كه به علت كم بودن حجم خوراك سرعت برداشت خوراك زياد است لذا ممكن است همه پرنده هاي موجود در گله مقدار كافي خوراك دريافت نكنند كه اين امر سبب ايجاد غير يكنواختي وزن بدن در سطح گله مرغ مادر گوشتی
مي شود (۱۰).


۲-۱-۳-۲-۲- تغذيه يك روز در ميان

براي بعضي از گله هاي مرغ مادر گوشتی تغذيه يك روز در ميان توصيه مي شود، در برنامه تغذيه يك روز در ميان مقدار خوراك مصرفي روزانه مورد نظر به صورت يك روز در ميان توزيع مي شود (مجموع دان روز استراحت و تغذيه) دليل استفاده از اين برنامه اين است كه با تغذيه يك روز در ميان پرنده ها مقدار قابل ملاحظه اي خوراك در يك نوبت در دسترس دارند كه با توجه به توزيع يكنواخت خوراك در آشيانه و افزايش مدت زمان برداشت خوراک و توجه به بيشتر شدن حجم خوراک امكان دسترسي براي همه پرنده ها ميسر مي گردد كه اين امر موجب افزايش يكنواختي وزن بدن در گله مرغ مادر گوشتی خواهد شد(۱۰).

در برنامه تغذيه هر روزه پرنده ها، خوراك با ۱۰ تا ۱۵ درصد بازدهي بيشتر نسبت به برنامه يك روز در ميان مورد استفاده قرار مي گيرد. در نتيجه اگر مقدار جيره غذايي كه به صورت يك روز در ميان اعمال مي شود نصف شود و به صورت هر روزه در اختيار پرنده قرار گيرد باعث افزايش وزن مرغها و ايجاد مشكلات بعدي در زمان بلوغ خواهد شد. در برنامه تغذيه يك روز در ميان پرنده بايد مواد مغذي مصرف شده در روز تغذيه را در بدن خود ذخيره كند (به صورت چربي يا پروتئين) تا در روز ديگر كه به خوراك دسترسي ندارند آن را جهت نگهداري و رشد مورد استفاده قرار دهد، كه بازدهي اين ذخيره و استفاده مجدد از اين مواد مغذي ۱۰۰ درصد نمي باشد. همچنين در تغذيه يك روز در ميان بواسطه فعل و انفعالات شديد متابوليسمي در بدن مرغ مادر گوشتي ميزان حرارت دفعي افزايش خواهد يافت و در نتيجه بخشي از انرژي به هدر خواهد رفت. بنابراين اگر برنامه جيره غذايي يك روز در ميان به هر روزه تغيير يابد حدود ۱۰ درصد كاهش در جيره اعمال مي گردد (۱۰).

ويلسون و همكاران (۱۹۸۹) – گزارش كردند شروع كنترل وزن در سن بالاتر و اجراي محدوديت شديد خوراك به منظور كنترل وزن بلوغ در سن ۲۴ هفتگي منجر به افزايش نسبت خوراك به افزايش وزن و تأخير سن بلوغ جنسي و كاهش تعداد جوجه توليدي به ازاي هر مرغ مادر گوشتی مي شود (جدول ۲-۱).

 

فهرست مطالب مقاله بررسی تاثير عوامل مديريتی بر صفات اقتصادی گله های مرغ مادر گوشتی, در ادامه قابل مشاهده می باشد.

  • فصل اول: کلیات
  • ۱-۱- مقدمه              ۱
  • ۱-۲- فرضیات         ۳
  • فصل دوم: بررسی منابع
  • تاريخچه صنعتي شدن مرغ در دنيا و ايران           ۴
  • تغذیه گله هاي مرغ مادر گوشتی            ۶
  • ۲-۱- تغذیه گله هاي مرغ مادر گوشتی در دوره رشد             ۸
  • ۲-۱-۱- احتیاجات انرژی جوجه های در حال رشد ۸
  • ۲-۱-۲- احتیاجات پروتئین جوجه های در حال رشد              ۸
  • ۲-۱-۳- محدودیت خوراک      ۱۲
  • ۲-۱-۳-۱- محدودیت کیفی خوراک         ۱۲
  • ۲-۱-۳-۲- محدودیت کمی خوراک          ۱۲
  • ۲-۱-۳-۲-۱- تغذیه هر روزه   ۱۲
  • ۲-۱-۳-۲-۲- تغذیه یک روز در میان     ۱۳
  • ۲-۱-۴- تغذیه پیش از تخمگذاری            ۱۶
  • ۲-۱-۴-۱- سوخت و ساز کلسیم               ۱۶
  • ۲-۱-۴-۲- وزن و جثه بدن      ۱۷
  • ۲-۱-۴-۳- ترکیبات بدن           ۱۷
  • ۲-۱-۴-۴- وزن تخم مرغ و جوجه درآوری           ۱۷
  • ۲-۲- تغذیه گله هاي مرغ مادر گوشتی در دوره تولید            ۱۹
  • ۲-۲-۱- احتیاجات انرژی قابل سوخت و ساز گله هاي مرغ مادر گوشتی در دوره تولید      ۲۰
  • ۲-۲-۲- احتیاجات پروتئین خام و آمينو اسيد گله هاي مرغ مادر گوشتی در دوره تولید        ۲۸
  • ۲-۳- مدیريت گله هاي مرغ مادر گوشتی               ۳۲
  • ۲-۳-۱- مدیریت یکنواختی سازی وزن بدن           ۳۲
  • ۲-۳-۲- مديريت برنامه نوري ۳۴
  • ۲-۳-۳- مدیریت کنترل شرایط محیطی   ۳۶
  • ۲-۳-۳-۱- جهت قرار گرفتن آشیانه ها (شرقی- غربی و شمالی- جنوبی)             ۳۶
  • ۲-۳-۳-۲- ارتفاع از سطح دریا در محل کارخانه جوجه کشی و مزرعه               ۳۷
  • ۲-۳-۳-۳- تراکم در واحد سطح آشیانه گله های مادر گوشتی ۳۸
  • ۲-۴- مدیریت کیفیت آب در مزارع مرغ مادر گوشتي           ۳۸
  • فصل سوم: مواد و روشها
  • ۳-۱- محل انجام پژوهش         ۳۹
  • ۳-۲- جامعه آماری  ۳۹
  • ۳-۳- واحد آماری    ۳۹
  • ۳-۴- نرم افزار مورد استفاده   ۳۹
  • ۳-۵- نحوه جمع آوری اطلاعات لازم برای پژوهش              ۳۹
  • ۳-۵-۱- اطلاعات دوره پرورش گله های مادر گوشتی           ۴۰
  • ۳-۵-۱-۱- تمهیدات تغذیه ای در دوره پرورش مرغ و خروس گله های مادر گوشتی           ۴۰
  • ۳-۵-۱-۲- تمهیدات مدیریتی در دوره پرورش مرغ و خروس گله های مادر گوشتی            ۴۱
  • ۳-۵-۱-۳- تمهیدات محیطی در دوره پرورش مرغ و خروس گله های مادر گوشتی             ۴۱
  • ۳-۵-۲- اطلاعات دوره تولید گله های مادر گوشتی               ۴۲
  • ۳-۵-۲-۱- تمهیدات تغذیه ای در دوره تولید مرغ و خروس گله های مادر گوشتی               ۴۲
  • ۳-۵-۲-۲- تمهیدات مدیریتی در دوره تولید مرغ و خروس گله های مادر گوشتی                ۴۳
  • ۳-۵-۲-۳- تمهیدات محیطی در دوره تولید مرغ و خروس گله های مادر گوشتی ۴۳
  • ۳-۵-۳- نمونه برداری از آب مصرفی مزارع مرغ مادر گوشتی (جهت آزمایش شیمیایی)   ۴۴
  • ۳-۵-۳-۱- انجام آزمایش تعیین کیفیت شیمیایی آب مصرفی مزارع مرغ مادر گوشتی          ۴۴
  • ۳-۵-۳-۱-۱- سختی کل           ۴۴
  • ۳-۵-۳-۱-۲- سختی کلسیم       ۴۴
  • ۳-۵-۳-۱-۳- سختی منیزیم      ۴۵
  • ۳-۵-۳-۱-۴- سختی کلر           ۴۵
  • ۳-۵-۳-۱-۵- باقیمانده تبخیر    ۴۵
  • ۳-۵-۳-۱-۶- معادل NaCl       ۴۶
  • ۳-۵-۳-۱-۷- تعیین قلیائیت کل                ۴۶
  • ۳-۵-۴- تعیین میزان مواد مغذی جیره های غذایی مصرفی در دوره پرورش و تولید گله های مرغ مادر گوشتی              ۴۶
  • ۳-۶- تجزیه و تحلیل               ۴۷
  • ۳-۶-۱- ضریب همبستگی       ۴۷
  • ۳-۶-۲- تجزیه واریانس           ۴۷
  • ۳-۶-۳- روابط رگرسیون        ۴۷
  • ۳-۷- متغیيرهای بررسی شده در دوره پرورش و تولید گله های مادر گوشتي      ۴۸
  • ۳-۷-۱- متغيیرهای بررسی شده در دوره پرورش مرغ مادر گوشتی (۱ تا ۲۲ هفتگی)       ۴۸
  • ۳-۷-۲- متغيیرهای بررسی شده در دوره پرورش خروس گله های مادر گوشتی (۱ تا ۲۲ هفتگی)    ۴۸
  • ۳-۷-۳- متغيیرهای بررسی شده در دوره تولید مرغ مادر گوشتی (۲۳ تا ۶۴ هفتگی)         ۴۹
  • ۳-۷-۴- متغيیرهای بررسی شده خروس گله های مادر گوشتی در دوره توليد (۲۳ تا ۶۴ هفتگی)      ۵۰
  • ۳-۷-۵- متغيیرهای بررسی شده درخصوص میزان مصرف سرانه آمینواسیدها (متيونین و متيونین + سیستئین و ليزین)   ۵۰
  • ۳-۷-۶- متغيیرهای بررسی شده در خصوص کیفیت شیمیایی آب مصرفی مزارع مادرگوشتی            ۵۰
  • فصل چهارم: نتایج و بحث
  • ۴-۱- متغییرهای بررسی شده در دوره پرورش گله های مرغ مادر گوشتی (۱ تا ۲۲ هفتگی)             ۵۲
  • ۴-۱-۱- اثر تمهیدات تغذیه ای در دوره پرورش گله های مرغ مادرگوشتی          ۵۲
  • ۴-۱-۱-۱- اثر انرژی قابل سوخت و ساز مصرفی سرانه از جیره غذایی آغازین گله های مرغ مادر گوشتی      ۵۲
  • ۴-۱-۱-۲- اثر انرژی قابل سوخت و ساز مصرفی سرانه تا زمان تحریک نوري گله هاي مرغ مادر گوشتی     ۵۴
  • ۴-۱-۱-۳- اثر مدت زمان استفاده از جیره غذایی آغازین گله های مرغ مادرگوشتی             ۵۵
  • ۴-۱-۲- اثر تمهیدات مدیریتی در دوره پرورش گله های مرغ مادرگوشتی           ۵۶
  • ۴-۱-۲-۱- اثر یکنواختی وزن بدن گله های مرغ مادرگوشتی در سن ۲۰ هفتگی ۵۶
  • ۴-۱-۳- اثر تمهیدات محیطی در دوره پرورش گله های مرغ مادرگوشتی            ۵۹
  • ۴-۱-۳-۱- اثر وضعیت مرزعه پرورش گله های مرغ مادرگوشتی در خصوص تعداد گله (تک سنی- چند سنی)              ۵۹
  • ۴-۱-۳-۲- اثر میزان تراکم در واحد سطح آشیانه گله های مرغ مادرگوشتی در دوره پرورش             ۶۱
  • ۴-۱-۴- اثر تمهیدات تغذیه ای و مدیریتی و محیطی در دوره پرورش گله های مرغ مادر گوشتی      ۶۲
  • ۴-۲- متغییرهای بررسی شده در دوره پرورش خروس گله های مادر گوشتی (۱ تا ۲۲ هفتگی)        ۶۴
  • ۴-۲-۱- اثر تمهیدات تغذیه ای در دوره پرورش خروس گله های مادر گوشتی     ۶۴
  • ۴-۲-۱-۱- اثر خوراک مصرفی سرانه از جیره غذایی آغازین خروس گله های مادر گوشتی               ۶۴
  • ۴-۲-۱-۲- اثر پروتئین خام مصرفی سرانه از جیره غذایی آغازین خروس گله های مادر گوشتی        ۶۶
  • ۴-۲-۱-۳- اثر کل پروتئین خام مصرفی سرانه در دوره پرورش خروس گله های مادر گوشتی           ۶۸
  • ۴-۲-۲- اثر تمهیداتی مدیریتی در دوره پرورش خروس گله های مادر گوشتی     ۶۹
  • ۴-۲-۲-۱- اثر یکنواختی وزن بدن خروس گله های مادر گوشتی در زمان تحریک نوری   ۶۹
  • ۴-۲-۳- اثر تمهیدات محیطی در دوره پرورش خروس گله های مادر گوشتی       ۷۱
  • ۴-۲-۳-۱- اثر وضعیت مزرعه پرورش خروس گله های مادر گوشتی در خصوص تعداد گله (تک سنی- چند سنی)        ۷۱
  • ۴-۲-۳-۲- اثر میزان تراکم در واحد سطح آشیانه خروس گله های مادرگوشتی در دوره پرورش         ۷۳
  • ۴-۲-۴- اثر تمهیدات تغذیه ای و مدیریتی و محیطی در دوره پرورش خروس گله های مادر گوشتی  ۷۴
  • ۴-۳- متغییرهای بررسی شده در دوره تولید گله های مرغ مادر گوشتی (۲۳ تا ۶۴ هفتگی)               ۷۶
  • ۴-۳-۱- اثر تمهیدات تغذیه ای در دوره تولید گله های مرغ مادر گوشتی              ۷۶
  • ۴-۳-۱-۱- اثر کل انرژی قابل سوخت و ساز مصرفی سرانه در دوره تولید مرغ مادر گوشتی            ۷۶
  • ۴-۳-۱-۲- اثر انرژی قابل سوخت و ساز مصرفی سرانه مرغ مادر گوشتی در زمان اوج تولید تخم مرغ           ۷۹
  • ۴-۳-۲- اثر تمهیدات مدیریتی در دوره تولید گله های مرغ مادر گوشتی               ۸۰
  • ۴-۳-۲-۱- اثر مدت زمان روشنايي گله هاي مرغ مادر گوشتی در بلوغ جنسي    ۸۰
  • ۴-۳-۲-۲- اثر نسبت اوليه خروس به مرغ گله هاي مادر گوشتی در شروع تخمگذاري       ۸۲
  • ۴-۳-۳- اثر تمهيدات محيطي در دوره توليد گله هاي مرغ مادر گوشتی                ۸۳
  • ۴-۳-۳-۱- اثر ارتفاع از سطح دریا در محل کارخانه جوجه کشی گله هاي مادر گوشتی      ۸۳
  • ۴-۳-۴- اثر تمهیدات تغذیه ای و مدیریتی و محیطی در دوره تولید گله هاي مرغ مادر گوشتی           ۸۵
  • ۴-۴- متغییرهای بررسی شده خروس گله هاي مادر گوشتی در دوره تولید (۲۳ تا ۶۴ هفتگی)          ۸۷
  • ۴-۴-۱- اثر تمهیدات تغذیه ای خروس گله هاي مادر گوشتی در دوره تولید         ۸۷
  • ۴-۴-۱-۱- اثر کل پروتئین خام مصرفی سرانه خروس گله هاي مادر گوشتی در دوره تولید               ۸۷
  • ۴-۴-۱-۲- اثر پروتئین خام مصرفي سرانه (در روز) خروس گله هاي مادر گوشتی در دوره توليد    ۹۰
  • ۴-۴-۲- اثر تمهیدات مدیریتی خروس گله هاي مادر گوشتی در دوره تولید          ۹۱
  • ۴-۴-۲-۱- اثر سن خروس گله هاي مادر گوشتی در زمان رسیدن به حداکثر مدت روشنایی در دوره تولید        ۹۱
  • ۴-۴-۲-۲- اثر نسبت خروس به مرغ گله هاي مادر گوشتی در حداکثر جوجه درآوری        ۹۳
  • ۴-۴-۳- اثر تمهیدات محیطی خروس گله هاي مادر گوشتی در دوره تولید           ۹۴
  • ۴-۴-۳-۱- اثر ارتفاع از سطح دریا در محل کارخانه جوجه کشی گله هاي مادر گوشتی      ۹۴
  • ۴-۴-۴- اثر تمهیدات تغذیه ای و مدیریتی و محیطی خروس گله هاي مادر گوشتی در دوره تولید      ۹۶
  • ۴-۵-۱- متغییرهای بررسی شده درخصوص مصرف سرانه آمينو اسيدها (متيونين و متيونين + سيستئين و ليزين)       ۹۸
  • ۴-۵-۱-۱- اثر میزان مصرف سرانه آمينو اسيدها (متيونين و متيونين + سيستئين و ليزين)       ۹۸
  • ۴-۵-۱-۲- اثر میزان مصرف سرانه آمينو اسيد ها (متيونين و متيونين + سيستئين و ليزين)              ۱۰۱
  • ۴-۵-۲- متغییرهای بررسی شده درخصوص مصرف سرانه آمينو اسيدها (متيونين و متيونين + سيستئين و ليزين)        ۱۰۴
  • ۴-۵-۲-۱- اثر میزان مصرف سرانه آمينو اسيدها (متيونين و متيونين + سيستئين و ليزين)      ۱۰۴
  • ۴-۵-۲-۲- اثر میزان مصرف سرانه آمينو اسيدها (متيونين و متيونين + سيستئين و ليزين)       ۱۰۷
  • ۴-۶- متغییرهای بررسی شده درخصوص کیفیت شیمیایی آب مصرفی مزارع مرغ مادر گوشتی مورد پژوهش                ۱۱۱
  • ۴-۶-۱- اثر کیفیت شیمیایی آب مصرفی مزارع مرغ مادر گوشتی        ۱۱۱
  • ۴-۶-۱-۱- اثر میزان سختی کل               ۱۱۱
  • ۴-۶-۱-۲- اثر میزان باقیمانده تبخیر        ۱۱۳
  • ۴-۶-۱-۳- اثر میزان قلیائیت کل             ۱۱۳
  • نتیجه گیری و پیشنهادات        ۱۱۵
  • منابع        ۱۱۸
  • ضمائم      ۱۲۸
  • خلاصه انگلیسی

 

 

 

 

در صورت تمایل شما می توانید مقاله بررسی تاثير عوامل مديريتی بر صفات اقتصادی گله های مرغ مادر گوشتی را به قیمت ۱۹۹۰۰ تومان از سایت فراپروژه دانلود نمایید. اگر در هر کدام از مراحل خرید یا دانلود با سوال یا ابهامی مواجه شدید می توانید از طریق آدرس contact-us@faraproje.ir و یا ارسال پیامک به شماره: ۰۹۳۸۲۳۳۳۰۷۰ با ما در تماس باشید. با اطمینان از وب سایت فراپروژه خرید کنید، زیرا پشتیبانی سایت همیشه همراه شماست.




فرستادن دیدگاه

تازه ترین مطالب

پشتیبانی سایت

پشتیبانی سایت